Het Scoutingspel
Hoe verloopt een doorsnee opkomst?
Een opkomst gaat bijvoorbeeld als volgt:
Een kwartier voor het begin van de opkomst stromen de kinderen binnen. Als het tijd is wordt er drie keer gefloten, en stellen we ons op in een kring bij de vlaggenmast. De openingsceremonie vindt plaats en de vlag wordt gehesen - dit is het officiële en (meest) serieuze deel van de opkomst. Daarna mogen we ons gelukkig iets meer ontspannen. De leiding legt eerst een kort openingsspelletje uit, waarna we een kwartiertje flink kunnen rauzen tijdens "Britse Bulldog". Daarna is het tijd voor het hoofdprogramma: "Levend Stratego", een gaaf bosspel waarbij we op zoek gaan naar de vlag van de tegenstanders. Halverwege krijgen we een beker limo, waarna we verder gaan met spel. Een kwartier voor het einde zijn we klaar, maar gelukkig is er nog tijd over voor een kort potje "Emmertje-trek". En dan zitten de twee uur er al weer op. Na het afsluiten en het neerhalen van de vlag, is het tijd om naar huis te gaan.
Hoe gaat de openingsceremonie?
De openingsceremonie verschilt per speltak. Bij ieder openingsceremonie wordt de vlag gehesen. De overige opvulling is aangepast op de leeftijdsgroep.
Scouts
Er wordt 3 keer gefloten, en de Scouts stellen zich in ploegen op bij de vlaggenmast. De leden staan naast elkaar in een cirkel met ruimtes tussen de ploegen, waarbij de ploegleider (PL) vóór de assistent-ploegleider (APL) staat. De hopman (leider die de ceremonies begeleidt) benoemt een ploeg tot "dienstpatrouille", waarna de PL van deze ploeg controleert of de hele groep klaar is en dit bevestigt met "troep opgesteld". De hopman roept "troep staat", waarna iedereen zijn voeten naast elkaar zet en zijn handen naast het lichaam houdt. De hopman vraagt de dienstpatrouille om de vlag, waarna 2 leden (meestal de PL en APL) naar voren komen om de vlag te hijsen. Tijdens het hijsen roept de hopman "troep saluut", waarna iedereen de rechterhand tot schouderhoogte omhoog brengt met de elleboog langs het lichaam - dus geen militair saluut tegen het hoofd. Hierbij gaat de duim over de pink heen en steken de 3 middelste vingers omhoog. Na het hijsen lopen de PL en APL terug naar hun ploeg. De hopman vraagt nu om de Scoutswet, en de PL wijst iemand binnen de ploeg aan. Deze Scout stapt naar voren, salueert, en draagt de Scoutswet voor. Hierna stapt deze weer naar achter. De hopman roept nu "plaats rust", waarmee de ceremonie is afgerond en iedereen weer kan ontspannen.
Waarom zo'n officiële openingsceremonie? Is dat niet ouderwets?
Wie als buitenstaander de openingsceremonie meemaakt, zou denken dat het er erg streng, gedisciplineerd en vooral ouderwets aan toe gaat op Scouting. Gelukkig leert de realiteit dat dit niet zo is.
Scouting vernieuwt continu, maar hecht ook veel waarde aan tradities en symbolen. De openingsceremonie zit tjokvol met symbolen. Om er een paar te noemen:
• De Scouts staan in een kring, om eenheid en saamhorigheid uit te stralen.
• De vlag vertegenwoordigt de speltak, de groep, Scouting Nederland of de Scouting wereldorganisatie. Met het hijsen ervan bevestigen wij nog maar eens dat wij niet zomaar een jeugdvereniging zijn, maar een Scoutingvereniging.
• De duim over de pink tijdens het saluut symboliseert de sterke die de zwakke beschermt.
• De drie omhoogstekende vingers tijdens het saluut symboliseren de drie onderdelen van de belofte.
• Met het opnoemen van de Scoutswet vatten wij in 4 korte zinnen samen hetgeen waar een Scout voor staat.
Wat is de Scoutswet?
De wet wordt bij het openen van een Bever-, Welpen- en Scoutsopkomst voorgedragen.
Bevers
Ik ben een Bever
Wat Bevers doen, doen we samen.
Welpen
Een Welp speelt samen met anderen in de jungle
Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door
Een Welp zorgt goed voor de natuur
Scouts
Een Scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken
Een Scout is eerlijk, vriendelijk en zet door
Een Scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur
Een Scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen
Wat is de belofte?
De belofte wordt afgelegd door de scout bij zijn installatie. Je hoeft deze niet uit het hoofd te kennen - de leiding zal hem regel voor regel voorzeggen.
Bevers
Ik beloof mijn best te doen een goede Bever te zijn. Samen te spelen en samen te delen.
Welpen
Ik beloof mijn best te doen een goede Welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en mij te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen.
Scouts
Ik beloof mijn best te doen een goede Scout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en mij te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Jullie kunnen op mij rekenen.
Explorers
Ik beloof mijn best te doen een goede Explorer te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Ik wil de kansen die ik krijg benutten, door zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan.
Jullie kunnen op mij rekenen.
Roverscouts
Ik beloof mijn best te doen een goede Roverscout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Ik wil de kansen die ik krijg benutten, door zo goed mogelijk om te gaan met de middelen die mij ter beschikking staan.
Ik wil ontdekken op welke manier ik een bijdrage kan leveren aan de samenleving, zowel binnen als buiten Scouting.
Jullie kunnen op mij rekenen.
Leidinggevenden
Ik beloof mijn best te doen goede leiding te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil jullie helpen goede scouts te zijn en jullie stimuleren in je ontwikkeling.
Ik wil dit samen met de andere leiding doen.
Jullie kunnen op mij rekenen.
Wat is de installatie?
De installatie is een traditionele ceremonie waarna het nieuwe lid zich officieel lid van de speltak mag noemen. Een nieuwe scout kan alleen door een reeds geïnstalleerde scout geïnstalleerd worden. Hiermee loopt de "installatie-stamboom" helemaal terug tot de oprichter van Scouting, Lord Baden-Powell!
Tijdens de installatie legt het nieuwe lid de belofte af met de linkerhand op de vlag en de rechterhand in saluut. Hierna krijgt hij/zij de insignes opgespeld door de leiding en/of een mede-scout. Ten slotte geeft hij/zij de leiding de linkerhand - dit is symbolisch omdat de linkerarm dichter bij het hart zit - en mag de leiding hem/haar feliciteren: vanaf nu hoort de scout écht bij de speltak!
Wat heb ik nodig voor de installatie?
U dient zelf een ScoutFit (blouse en bruine das) aan te schaffen. Bij het onderdeel ScoutFit leest u waar deze verkrijgbaar zijn.
De groep verzorgt de insignes die bij de ScoutFit op worden gespeld.
Waarom werken de Welpen en Scouts in subgroepen?
De Welpen en Scouts - dus de kinderen van 7 tot 15 jaar - zijn opgedeeld in subgroepen. Bij de Welpen heet dit een "nest", bij de Scouts een "ploeg" (eerder ook wel "patrouille").
Bij de Welpen heeft het nest vooral een ceremoniële rol. Het opstellen tijdens het openen en afsluiten gebeurt in nesten, waarbij de kinderen uit een nest op een rij staan. Hier zitten vooral praktische overwegingen achter. Tijdens het programma zelf werken de welpen vooral in grotere groepen.
Bij de Scouts wordt er niet alleen opgesteld in ploegen, maar komt het ook regelmatig voor dat je een programma uitvoert met jouw ploeg. De ploeg heeft een verticale leeftijdsopbouw (bevat scouts van jong tot oud). Aan het hoofd staat de ploegleider (PL), die ondersteunt wordt door de assistent-ploegleider (APL). De PL's zijn vaak de oudste leden van de groep. Zij zijn tot zekere hoogte verantwoordelijk voor hun ploeg, en zijn ook het eerste aanspreekpunt voor de leiding binnen de ploeg. De leiding is uiteindelijk eindverantwoordelijke. De reden achter de verticale leeftijdsopbouw is dat de oudere scouts hun kennis en vaardigheden binnen de ploeg over kunnen dragen op de jonge leden. Tevens leren de oudere scouts hoe het is om een groep aan te sturen en wat het is om verantwoordelijkheid te hebben over een groep. De PL's en APL's worden hierin ondersteund door de leiding. Zo zal een jonge scout bijvoorbeeld van een PL de theorie van het houthakken leren, waarbij de leiding waar nodig de gaten opvult.